Gillar du felsöka, reparera och underhålla bilar eller traktorer? Kanske är din stora hobby att meka med motorcyklar? Då har vi en utbildning som inte involverar just bilar – men som förmodligen passar perfekt för dig som funderat på att bli blimekaniker!

Skogsbranschen är i stort behov av mekaniker

Det finns gott om bilmekaniker i Sverige, men mekaniker inriktade inom skogsmaskin råder det just en stor bristvara på. MYH, Myndigheten för yrkeshögskolan (se länk) har därför tillsammans med de ledande skogsbruksföretagen i Sverige tagit fram YH-utbildningen Servicetekniker för att täcka upp det stora rekryteringsbehovet av skogsmaskinsmekaniker.

Efter avslutad utbildning kommer du som ha gått utbildningen ha kompetenser för att kunna arbeta som servicetekniker mot skogsmaskiner alternativt entreprenads och jordbruksmaskiner i verkstad och ute i fält.

Varför bli skogsmaskinsmekaniker istället för personbilsmekaniker?

  • Flertal karriärmöjligheter, mycket stora möjligheter att få jobb
  • Fritt arbete under ansvar
  • Generellt bättre lönemöjligheter än bilmekaniker
  • Varierande arbete i både verkstad och ute i naturen

Kursinnehåll

Utbildningen som är på 1,5 år i två terminer omfattar totalt 300 YH poäng och teori kommer varvas med praktiska moment. Den sista terminen är så kallad ”Lärande i arbete, praktik” (LIA), vilket innebär att de studerande praktiserar på en riktig serviceverkstad för skogsmaskiner.

Kurser som ingår

Elsystem och Elektronik (35p) Företagsekonomi (25p) LIA (Lärande i arbete) (80p) Praktisk maskinkörning (15p) Reparationer – Service – Underhåll (40p) Sammanfogningsteknik och material (20p) Styr- och mätsystem (25p) Truck och travers (10p) LIA (Lärande i arbete) (80p) Examensarbete (10p) Examensarbete (10p) Totalt 300

Vilken behörighet krävs?

Svenskt körkort lägsta klass B Gymnasieutbildning

Kursstart och antagningsbesked

Utbildningen startar vecka 33. Samtliga får intagningsbesked och kallelse 20 juni. Om platser finns tillgängliga finns möjlighet att söka in efter detta datum.

Ansökning

Görs online eller via blankett. Läs mer utbildningen här

För mer information, kontakta vår utbildningsledare Joakim Söderberg

Telefon: 070–524 61 67 E-post: joakim@skogstekniska.se